Het parcours van de meeste Trappersritten kan je raadplegen op de website Plotaroute.com.

Je kan er de ritten op kaart bekijken en de hoogteprofielen, en de routes downloaden op je eigen gps-toestel.

Klik in de lijst op de naam van de rit die je wil bekijken of downloaden. In de lijst zie je ook de afstand en het geschatte hoogteverschil van de rit (al is dat vaak overschat in onze vlakke streek).

Na het openen beweegt de aanwijzer over het kaartje, zodat je kan zien in welke richting de rit verloopt. Als de kaart in mijlen in plaats van kilomters getoond wordt, kan je dat linksonder veranderen.

De rit downloaden doe je door rechtsboven te klikken op 'menu' en dan 'Download'. Kies voor 'File type: GPS', 'Format: GPX', 'GPX type: Track' en 'Waypoints: POI's' en klik op de knop 'Download this route'. Sla het bestand op zoals gebruikelijk: bij de meeste Garmin-toestellen is dat in de map X:\Garmin\NewFiles (waarbij X het intern geheugen of het SD-schijfje van je toestel is).

Ontkoppel je toestel en start het op. De rit staat nu bij 'Koersen', en kan daar gekozen worden om te navigeren.

Lukt het dan nog niet, dan is er vast nog wel een andere Trapper met GPS die je op weg helpt.

Open de lijst met Trappersritten op Plotaroute.com hier (nieuw venster)

Meer ervaren gebruikers kunnen de bovenstaande opties eventueel aanpassen en kiezen voor TCX of FIT, en al dan niet 'Directions' of 'none' kiezen ipv POI's. Op Plotaroute staat ook nog eens een (Engelstalige) stap-voor-stap uitleg voor Garmin- of Wahoo-gebruikers.

In het menu kan je behalve direct de route downloaden ook nog andere opties bekijken en/of wijzigen.

Klik op 'Hills' om het hoogteprofiel van de rit te zien. Beweeg de muis over het grafiekje, en de aanwijzer in de kaart gaat naar de overeenstemmende plaats op de kaart. Zo zie je in 1 oogopslag waar bijvoorbeeld een helling begint of eindigt. Als je naast 'Menu' kiest voor 'display' kan je daar ook verschillende kaartopties aan- of afzetten, en bijvoorbeeld ook 'Hilliness' aanzetten. Dan kleurt de route op de kaart rood waar het bergop gaat, en groen waar het bergaf is!

Met 'Directions' krijg je een routebeschrijving van de rit (bijv. Rechtsaf Belseledorp, Linksaf Vijverstraat, enz.).

Bij 'Timer' kan je een gemiddelde snelheid instellen op basis waarvan een schatting gemaakt wordt van de ritduur. Als je ook nog het startuur instelt, wordt voor heel de route de tussentijd berekend wanneer je waar zal passeren. En de schatting houdt er ook rekening mee dat er bergop trager gereden wordt, en bergaf sneller wanneer je 'Adjust for hills' aanklikt. Hoe die instelling juist werkt is moeilijk te begrijpen, maar uit experimenteren blijkt dat de standaardinstelling vrij goed overeenstemt met de echte gereden tijd. Als gemiddelde snelheid stel je best 27,50 km/u in.

Met de 'Weather'-optie zit er zelfs een weersvoorspelling voor de komende dagen in Plotaroute!

Sponsors